Ledviny v našem těle plní řadu důležitých funkcí a některé z nich, jako třeba ta očistná, jsou životně důležité. Jakou údržbu však potřebují ledviny samotné, aby mohly bezchybně fungovat?
Ledviny se nachází pod hrudním košem v dolní části zad a jejich hlavním úkolem je odstraňovat z těla odpadní látky, které jsme získali hlavně příjmem stravy a tekutin. A není to malý úkol – ledviny filtrují asi 226 litrů krve za den a odstraňují asi 2,26 litru odpadních produktů a nadbytečné množství tekutin z moči. Ledviny také tvoří tři důležité hormony: erytropoetin (stimuluje kostní dřeň k tvorbě červených krvinek), renin (reguluje krevní tlak) a kalcitriol (aktivní forma vitaminu D, který má důležitou roli v kostním metabolismu).
Pitný režim jako nejlepší forma očisty
Ledviny si zaslouží péči po celý náš život a první, co by nás mělo zajímat, je náš pitný režim. Pokud přijímáte dostatek tekutin, ledviny by měly fungovat dobře. Tekutiny naše tělo potřebuje také k látkové výměně a odplavování škodlivin.
Tělo každý den ztratí zhruba 2,5 litru tekutin – částečně je doplníme v rámci potravin, asi půl litru si tělo dokáže vyrobit v rámci metabolických procesů samo a zbytek musíme doplnit my. Potřebné množství tekutin je pro každé tělo jiné a záleží na mnoha faktorech. Existuje však obecný vzoreček pro výpočet optimálního denního příjmu tekutin: hmotnost v kg (ideální váha) x 0,035 = denní potřeba tekutin v litrech (například 70 kg x 0,035 = 2,45 litru/den). Je třeba ale zdůraznit, že se jedná o vzorec založený na tělesné hmotnosti, nikoli na fyzické aktivitě, teplotě prostředí nebo zdravotním stavu. Orientačně můžeme správné nastavení pitného režimu kontrolovat také na toaletě, kam bychom měli zavítat cca 5-8x denně, moč by měla být světle žlutá a bez zápachu.
Jaké tekutiny jsou pro naše ledviny vhodné? Neperlivá voda, voda z kohoutku, jemně perlivá voda, ovocné čaje, slabé černé čaje, zelené čaje, zeleninové šťávy, ale i polévky.
Jaké tekutiny jsou pro naše ledviny rizikovější? Minerální vody s obsahem sodíku, džusy, mošty, sirupy a šťávy, multivitaminové nápoje, energetické nápoje, alkoholické nápoje, ale i pravidelné užívání bylinných čajů.
„Zvláště obezřetní by u dodržování optimálního pitného režimu měli být starší lidé. Těm často jejich vlastní tělo neřekne, že má tekutin nedostatek. Pocit žízně se u nich totiž mnohdy vůbec nedostavuje,“ upozorňuje MUDr. Lucie Zachařová, nefroložka a primářka dialyzačního střediska Fresenius NephroCare ve Vysokém Mýtě.
Zbavte se svých zlozvyků
Ledviny nevyžadují žádné speciální „čištění“, je ale jisté, že nevhodná strava, vystavování se toxinům a chronický stres mohou zdraví ledvin narušit. V tomto případě jim může očista prospět. Tou by ale měla být především změna naší životosprávy, kterou pomůžete nejen svým ledvinám, ale celému svému tělu. A určitě vám za to poděkuje!
„Detoxikace organismu, ať už celková nebo určitých orgánů, je velkým hitem. Osobně však lidem doporučuji, aby začali u sebe a zbavili se především svých zlozvyků jako je například kouření, pití přemíry alkoholu, nedostatečný pohyb či konzumace nezdravých potravin a polotovarů. Tím svým ledvinám prospějí nejlépe,“ radí MUDr. Lucie Zachařová, nefroložka a primářka dialyzačního střediska Fresenius NephroCare ve Vysokém Mýtě.
Dodržujte Desatero pro zdravé ledviny
Existují doporučení pro zdraví našich ledvin, která mají na rozdíl od různých doplňků stravy a detoxikačních diet vysokou vědeckou oporu. Ty shrnuje naše desatero:
Nezapomínejte na preventivní prohlídky u lékaře
Pokud chceme skutečně pečovat o zdraví našich ledvin, měli bychom také využívat jednou za dva roky pravidelných preventivních prohlídek u svého praktického lékaře. Díky nim máme šanci zdarma zjistit, zda netrpíme nějakou civilizační chorobou i jak nám pracují ledviny. prostřednictvím měření krevního tlaku, laboratornímu rozboru moči a případně krve, může lékař snadno odhalit abnormální hodnoty signalizující, že naše ledviny nejsou zcela v pořádku.
V rámci preventivní prohlídky se provádí také laboratorního vyšetření sérového kreatininu a odhad glomerulární filtrace, a to od 50 let věku ve čtyřletých intervalech u pacientů trpících diabetem, hypertenzí nebo kardiovaskulárními komplikacemi, což jsou choroby, které mohou negativně ovlivňovat naše ledviny. Koncentrace kreatininu v séru slouží jako spolehlivý ukazatel stavu našich ledvin.