GASTRONOMIE / Recepty

Mezinárodní kuchyně: Saag paneer
 
Autor / zdroj foto: Envato Elements

Saag paneer je velmi oblíbený indický vegetariánský pokrm se spoustou chutí, který je navíc bohatý na vápník a folát ze špenátu. Dnešní varianta receptu však pochází z pákistánské provincie Paňdžáb.

Ingredience

2 svazky špenátu s velkými listy (250 g / 9 oz)
rostlinný olej
250 g sýru paneer nakrájeného na kostky
2 lžíce másla na smažení
2 lžíce velmi jemné polenty
1 nahrubo nasekaná cibule
3-4 malé nasekané zelené chilli papričky
2–3 hrubě nasekané stroužky česneku
5 cm oloupaný a hrubě nasekaného čerstvého kořenového zázvoru
1 lžička směsi koření garam masala
1 lžička kurkumy
1 lžička kmínu
1 lžička jemné soli

Postup přípravy

Špenát důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou, abychom odstranili veškeré nečistoty. Nahrubo nakrájíme, včetně stonků, a poté vložíme do velké pánve. Nalijeme jen tolik studené vody, aby byl špenát ponořený. Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí a snížíme teplotu. Dusíme asi 20–25 minut, čas od času kontrolujeme (nebo zkrátíme dobu vaření a vodu podle níže uvedeného tipu). Nyní sundáme poklici a posledních 5–10 minut vaříme, dokud se voda neodpaří.

Mezitím zahřejeme velkou pánev na středně vysokou teplotu a jakmile je horká, přidáme větší množství rostlinného oleje. Vhodíme kostky sýru Paneer a smažíme po dobu několika minut, často je obracíme, dokud nezhnědnou. Hotový sýr vyjmeme cedidlovou lžící a přeneseme na misku nebo talíř vyložený kuchyňským papírem.

Pánev otřeme a zahřejeme na ní máslo. Po rozpuštění přidáme cibuli, chilli, česnek a zázvor a vaříme asi 5–10 minut, nebo dokud suroviny nezměknou a nezačnou hnědnout. Přidáme sůl, kmín, směs koření garam masala a kurkumu a za stálého míchání vaříme dalších několik minut. Přidáme odložený paneer a promícháme tak, aby se obalila směs cibule a koření. Nyní pánev odložíme stranou.  stranou.

Jakmile se ze špenátu odpaří veškerá voda, přidáme do pánve kukuřičnou mouku a pomocí mačkadla smícháme se špenátem dohromady a rozmačkáme do hladka s trochou textury. Výsledná směs by měla mít hustou konzistenci. Případně můžeme použít elektrický ruční mixér a zkombinovat s knoflíkem másla (volitelně). Po smíchání vmícháme směs teplé cibule, koření a paneeru a vše promícháme. Nandáme do servírovací misky a okamžitě podáváme.

Tip

Pokud místo běžného zralého špenátu používáme běžný špenát (jaký najdete v supermarketu), použijeme méně vody a zkrátíme dobu vaření. Můžeme také použít rozmražený mražený listový špenát, zbavený jeho vody.

Autor / zdroj: -cra-

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
hanakservis
elektrikariostrava.cz
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.