GASTRONOMIE / Recepty

Perfektní houbové rizoto
 
Autor / zdroj foto: Envato Elements

Tajemství dokonalého houbového rizota je zachovat krémovou, téměř polévkovou texturu na konci a nepřevařit ho. Neváhejte použít směs hub podle toho, které máte k dispozici. Lesní houby mají výraznější chuť, ale klasické žampiony nebo portobello jsou také velmi dobré.

Ingredience

1 l kuřecího vývaru nebo zeleninového vývaru
200 g hub dle vlastního výběru
15 g sušených hub
1 polévková lžíce směsi koření Houbař
75 g másla, nakrájeného na kostky
1–2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
2 lžíce olivového oleje
1 šalotka, nakrájená nadrobno
250 g rýže na rizoto
100 ml suchého bílého vína
50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu (nebo podobného tvrdého sýra), plus navíc k podávání
malá hrst plocholisté petrželky, nasekané
sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy

Do velké pánve přidejte kuřecí (nebo zeleninový) vývar, sušené houby, směs koření Houbař a přiveďte k varu.

Nakrájejte najemno všechny pěstované houby (například žampiony nebo portobello) a všechny lesní houby natrhejte na malé kousky, aby si zachovaly zajímavý tvar a mix textur.

Třetinu másla rozpusťte v pánvi na středně vysoké teplotě. Žampiony smažte s česnekem, dokud nezezlátnou a nevypaří se případná vodnatá šťáva. Přendejte je na talíř a odložte stranou.

Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej. Jemně opečte šalotku, dokud nezměkne, ale nezhnědne. Přidejte rýži, promíchejte, aby se obalila v oleji, a opékejte 3 minuty. Přidejte víno do pánve a vařte, dokud se úplně nevstřebá.

Začněte přidávat horký vývar, jednu naběračku po druhé, aby se každá naběračka téměř úplně vstřebala, než přidáte další. Rizoto pravidelně míchejte, aby se nelepilo a aby se propeklo rovnoměrně.

Když je rýže krémová, vypněte a vmíchejte zbývající máslo a parmezán a přikryjte utěrkou na 1 minutu. Rizoto by mělo mít tekoucí texturu, nemělo by být tuhé.

Do pánve přidejte uvařené houby a sušené houby z vývaru. Míchejte a podle potřeby přidejte trochu vývaru. Ochutnejte a dochuťte solí a černým pepřem.

Podávejte s nasekanou petrželkou a extra nastrouhaným parmazánem.

Autor / zdroj: -red-

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
hanakservis
elektrikariostrava.cz
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.